Online Workshop

>Kruidenthee waar je uit kan kiezen en waar is het voor? Hoe meng je een melange van de dag?

Een lekker kopje thee om te zetten of voor een bepaalde functie!

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Tea Time

Indeling

 • Kruiden-Mix
 • Enkelvoudige kruiden

Kruiden -Mix

Kruidengeneeskunde is een van de oudst bekende geneeswijzen die we kennen. Middelen worden bereid uit medicinale ofwel geneeskrachtige kruiden. Van de honderdduizenden plantensoorten die op aarde bestaan, zijn er rond de 3000 onderzocht op geneeskrachtige eigenschappen maar ook op de contra indicaties zie *waarschuwing. Kruiden advies geldt voor 2 weken inname daarna een onderhoudsdosering van 1 kopje per dag.

Bij Fytotherapie -kruidengeneeskunde staat 1 kopje thee voor 1 capsule.

Enkelvoudige kruiden kan je zelf samenstelling, keuze uit diverse soorten wat jouw het meeste aanspreekt. Bij Detox kruiden is het belangrijk dat je iets hebt voor de nieren, lever en darmen om zo je afvalstoffen af te voeren. Zoete kruiden kan als basis mix gebruiken. Heb je enkele kruiden samengesteld dan heb je ook meerdere mogelijkheden om ze te gebruiken. Dan is er een keuze uit voor een lekker kopje thee of voor een bepaalde doelstelling.

Deze enkelvoudige losse kruiden zijn online te bestellen onder ander van het merk Jacob Hooy.

 • Blaas & Nierkruiden: berendruif, berkenblad, brandnetel, guldenroede
 • Detox kruiden: berkenblad, guldenroede, mariadistel, sennablad
 • Gewrichtskruiden: heermoes, kumis kutjing
 • Skincare kruiden: brandnetel, driekleurig viooltje, heermoes
 • Luchtwegen kruiden: anijszaad, eucalyptusblad, kamille, lindebloesem, pepermunt, salie, weegbree, wilde tijm
 • Rustgevende kruiden: kamille, lavendel, lindebloesem, melisseblad, sint janskruid, venkelzaad, vlierbloesem
 • For Woman kruiden: salie, melisseblad, meidoorn, sint janskruid, vrouwenmantel
 • Zoete kruiden: anijszaad, pepermunt, venkelzaad, zoethout
 • Zuur-Base kruiden: berkenblad, gulderoede, Kumis Kutjing

Uitwendig

 • Stoombad kruiden: eucalyptusblad, kamille, pepermuntblad, wilde tijm
 • Badkruiden: lindebloesem

Enkelvoudige Kruiden ( Jacob Hooy)

Anijszaad(Pimpinella Anisum); Een krachtige kruidenthee met een licht zoete smaak. Anijsthee kan goed worden gedronken na het eten. In India kauwt men op anijszaad na de maaltijd wat een frisse adem geeft. Ook is anijsthee een uitstekende thee voor het slapen gaan. Anijsthee hoort een licht zoete smaak te hebben en mag niet bitter zijn. Als de thee bitter smaakt is het te lang gekookt en kunnen de waardevolle oliën al verdampt zijn. Wij raden aan halve liter water te koken op 100 graden en daarna een afgestreken eetlepel anijszaad ongeveer 5 minuten te laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Berendruifblad 
(Arctostaphylos Uva-Ursi); De belangrijkste werking van berendruif is dat het een mild urinair antisepticum is; dat wil zeggen dat het de urinewegen ontsmet ideaal bij blaasontsteking, chronische infecties van de urinewegen, nierontsteking, prostaatontsteking en nierbekkenontsteking. Gebruik: 1 eetlepel per halve liter heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Niet gebruiken tijdens zwangerschap of periode van borstvoeding.


Berkenblad
 (Betula pendula): Berkenblad is een zeer heilzaam en heeft de eigenschap het lichaam te reinigen. Berkensap ondersteunt de nieren en de lever in hun werking en kan zo op natuurlijke wijze de afvalstoffen afvoeren. Volgens een studie wordt urinezuur 10x effectiever uit het lichaam verwijderd door berkensap dan door water. Tonicum van berkenblad uitwendig gebruik tegen haaruitval en roos. Gebruik 2 eetlepels per halve liter heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Brandnetel
 (Urtica dioica): Brandnetel is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid en wil je meer energie? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed. Al om al is brandnetelthee enorm goed voor je immuunsysteem en is goed om te drinken wanneer je je niet optimaal fit voelt. Gebruik: 3-4 theelepels (ca 4gram) overgieten met 150ml heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Driekleurig viooltje 
(viola tricolor) : Driekleurig viooltje is goed voor je huid! Eczeem, acné, steenpuisten, zweertjes, herpes of netelroos. Tevens als mondspoelmiddel, gorgeldrank bij mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, keelpijn of amandelontsteking. Gebruik: 2 theelepels een uur laten weken in een kopje koud water. Vervolgens aan de kook brengen en 20 seconden laten koken. Advies: Maximaal 5 kopjes per dag.


Duizendblad
 (achillea millefolium): In de traditionele geneeskunde hebben mensen vaak duizendblad als ondersteuning voor de spijsvertering gebruikt zoals bij diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Zelfs bij maagzweren en prikkelbare darmsyndroom (IBS). Gebruik: 1 a 2 theelepels (2 a 3 g) per kopje heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Eucalyptusblad 
(eucalyptus globulus): Vanwege de sterk antibacteriële werking van Eucalyptus helpt het goed als natuurlijk middel bij een verstopte neus, hoesten, griep en verkoudheid om de symptomen te verzachten en te genezen, want je zult meteen verbetering opmerken na het drinken van een heerlijke mok Eucalyptus thee. Gebruik: 2 eetlepels per halve liter kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product niet gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding. niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar.

Guldenroede (Solidago gigantea / Solidago virgaurea): is echt een tonicum voor de nieren. Ook helpt deze kruid ontstekingen te verminderen en het schijnt zelfs dat het kruid bijdraagt aan het herstel van beschadigde nieren. Guldenroede kan ondersteunen bij vochtophopingen, blaas-, prostaat- en nierontsteking, niergruis, schade aan de nieren, krampen in de nierstreek, te lage urineproductie, pijnlijke urinelozing, eiwitten in de urine en verzuring. Gebruik: 1 eetlepel (ca. 10-12 gram) overgieten met een halve liter kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Heermoes
 (Equisetum arvense): Heermoes thee helpt bij het herstellen en versterken van bindweefsel bij bijvoorbeeld kneuzingen, botontkalking, verzwikkingen en bij Reumatische aandoeningen. Heermoes thee herstelt en versterkt het skelet, de huid, kraakbeen, gewrichtsbanden, haar, nagels en pezen. Gebruik: 2 theelepels (3-4 gram) kruiden overgieten met 150 ml kokend water en 15 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Kamille 
(Matricaria chamomilla): Kamille werkt licht ontstekingsremmend en het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten. Gebruik: 2 theelepels (2-3 gram) overgieten met 150 ml kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. Ook geschikt om toe te voegen aan een stoombad.


Kumis kutjing
 ( Orthosiphon stamineus): Doordat Kumis Kutjing het urinezuur gehalte verlaagt is deze Javaanse nierthee een goed medicijn tegen jicht. Doordat urinezuur sneller uit het lichaam wordt afgevoerd, is Javaanse nierthee ook goed voor de behandeling van voor Reumatoïde Artritis en Artrose. Gebruik: 1 eetlepel (ca 10 gram) kruiden op een halve liter koken water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3-6 maal daags een kopje.

Lindebloesem (tilia tomentosa): Je kunt er een heerlijke thee van zetten die, vanwege de zenuw sterkende en licht slaapverwekkende werking, heel geschikt is als rustgevende en slaapbevorderende thee. Dankzij de zoete smaak is de thee ook geschikt voor (drukke) kinderen. Lindethee versterkt het immuunsysteem en werkt zweetdrijvend en is daardoor koortsverlagend. De slijmstoffen zorgen voor een verzachtend effect op de slijmvliezen , de saponinen werken slijmoplossend en de flavonoïden werken ontstekingsremmend. Heb je nog thee over dan is die ook heel geschikt om je haar mee na te spoelen. Je haar wordt er lekker zacht van. Of voeg extra sterk getrokken thee toe aan het badwater bij jeuk en eczeem. Gebruik: 2 eetlepels per halve liter heet water en 5 a 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje kan overdag gedronken worden of 1 uur een kopje voor het slapen gaan.

Mariadistel (silybum marianum): Het extract wordt gebruikt voor het stimuleren van de lever en het beschermen van de lever tegen gifstoffen. Gebruik: 1 theelepel per kopje kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Kan effect hebben op de bloedsuikerspiegel, diabetici dienen hiermee rekening te houden. Dit product niet gebruiken tijdens de zwangerschap.


Meidoorn 
(Crataegus laevigata): Deze thee wordt al eeuwenlang aangeraden bij klachten aan het hart zoals hartkramp, ritmestoornissen, hartkloppingen en aderverkalking. Men heeft ontdekt dat de inhoudsstoffen van deze struik het hart ontspannen en de bloedvaten verwijden, waardoor de doorbloeding verbetert. De spieren van het hart en de bloedvaten worden versterkt en schoongemaakt waardoor het hart beter functioneert en de bloeddruk daalt. Gebruik: 1 à 2 koffielepels (ca. 1,5 gram) op 200ml heet water en 20 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden overleg met uw arts of apotheker.


Melisseblad 
(melissa officinalis): Citroenmelisse is één van de allerbeste kruiden die verdriet, rouw, nervositeit en spanningen helpt te verzachten. Citroenmelisse geeft troost en ontspant. Door onderzoek weet men tegenwoordig dat het kruid inwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het deel van de grote hersenen dat betrokken is bij emoties en het emotioneel geheugen. Citroenmelisse beschermt de grote hersenen tegen overdreven prikkels van buitenaf. Angst is één van de emoties die goed te verhelpen is met citroenmelisse. Ook een geliefd kruid om een betere nachtrust te verkrijgen en slapeloosheid te verminderen. Gebruik: 2 eetlepels per halve liter heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. Kan overdag gedronken worden of een kopje 1 uur voor het slapen gaan.

Ogentroostkruid (euphrasia stricta/euphrasia officinalis): Bij acute en chronische aandoeningen van het oog. Ook bij verwondingen met roodheid, zwellingen en gezichtsstoornissen. Klierachtige oogziekten bij kinderen, oververmoeide ogen, lichtschuwheid, tranende ogen, branderige ogen, ook bij tranende ogen als gevolg van een allergische aandoening. Gebruik: 1 theelepel per kop kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product niet gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding.


Pepermuntblad 
(mentha x piperita): Pepermunt om de maag te kalmeren of de spijsvertering te versterken. Vanwege het kalmerende effect helpt het ook tegen hoofdpijn, menstruatiepijnen en winderigheid. De belangrijkste actieve stof in pepermunt is menthol en zorgt dat slijm verdunt zodat het bij hoest los kan komen. Het verzacht en kalmeert ook een pijnlijke keel en droge hoest. Gebruik: 1 a 2 theelepels (2 a 3 g) per kopje heet water en 5 a 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.

Salie (Salvia officinalis): Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. Rustgevend, verminderd opvliegers en bij hoest en keelpijn. Gebruik: 1 eetlepel (8-10 gram) overgieten met een halve liter kokend water en 5 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden overleg met uw arts of apotheker.


Senneblad 
(Cassia angustifolia): Senna stimuleert de darmbeweging en maakt de ontlasting zachter. Hierdoor wordt de stoelgang makkelijker bij verstopping en om de darmen leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie. Gebruik: 1 theelepel (1 à 2 gram) per kop kokend water en 15 minuten laten trekken. 1 à 2 kopjes per dag, bij voorkeur ’s avonds. *Waarschuwing: Dit product kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden overleg met uw arts of apotheker. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar en niet langer dan tien dagen achtereen gebruiken.


Sint janskruid 
(Hypericum Perforatum): Sint-janskruid, Hypericum of St John’s wort verbetert de stemming bij depressie. Gebruik: 2 theelepels per kop kokend water en 3 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden overleg met uw arts of apotheker.

Venkelzaad (foeniculum vulgare): Venkel is niet alleen lekker, maar deze theesoort kan ook de eetlust verminderen. Venkel is van nature heerlijk zoet en zorgt voor een smaakvolle kruidenthee. Bovendien geeft het drinken van venkelthee je extra ontspanning. Venkel heeft namelijk een rustgevende werking op geest en lichaam. Gebruik: 1 eetlepel op een kopje heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Vlierbloesem
 (sambucus nigra): De werking van de vlierbloesem en de vlierbes als antiviraal middel berust op de aanwezigheid van antigriep proteïnes. Antigriep eiwitten gaan een verbinding aan met het aanvallende virus, waardoor ze voorkomen dat het virus de cellen kan binnendringen. Daarnaast wordt het immuunsysteem gestimuleerd. In een Israëlisch onderzoek uit 1992 is de actieve stof, die verantwoordelijk is voor de virus aanvallende en immuun stimulerende werking, uit vlierbessen geïsoleerd en Antivirin® genoemd. De werking van de vlier als antigriepmiddel is daarmee bewezen. Vlierbloesem heeft tevens een sterk diuretische en zweetdrijvende werking én zorgt voor betere doorbloeding van de haarvaten. Gebruik: 2 eetlepels per halve liter heet water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.

Vrouwemantel (alchemilla vulgaris): Een “mantel” om de vrouw bij PMS, menstruatiepijn, overgang, vóór de zwangerschap etc. Deze plant reguleert via de hypofyse, het controle centrum van je hormonen. Gebruik: 2 eetlepels per halve liter kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Dit product kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden overleg met uw arts of apotheker.


Weegbree 
(plantago major): Weegbree kan ingezet worden bij allerlei klachten zoals bij verkoudheid en bronchitis. Het weert ontstekingen en werkt verzachtend. Gebruik: 3 tot 4 theelepels op een kop kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje.


Wilde thijm 
(thymus vulgaris): Thee van wilde tijm is ontsmettend, kalmerend en slijmoplossend en helpt bij een hoestbuien, griep en keelpijn. Tevens werkt tijm ook tegen een kater! Gebruik: 2 tot 3 gram per kopje kokend water. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: Niet gebruiken tijdens zwangerschap.


Zoethout 
(Glycyrrhiza glabra): De zoete, verwarmende smaak van zoethout maar is zoethout ook gezond? Net als voor alle kruiden geldt ook voor zoethout dat je het beste verschillende soorten kruidenthee afwisselt en liever niet dagen achter elkaar dezelfde thee drinkt. Zoethout thee voor je luchtwegen en bij spijsverteringsproblemen. Gebruik: 2 à 3 theelepels (ca 4 gram) zoethout overgieten met 150 ml kokend water en 10 minuten laten trekken. Advies: 3 maal daags een kopje. *Waarschuwing: mensen met een hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden.