Email Newsletter

>De medicinale plant Vitex agnus-castus (kuisboom, monnikspeper, vitex, Verbenaceae familie) komt van oorsprong uit landen rond de Middellandse Zee. De naam monnikspeper verwijst naar het traditionele gebruik van de gedroogde bessen door monniken en de peperachtige smaak.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Monnikspeper

Monnikspeper(bes) is een belangrijk vrouwenkruid en wordt al beschreven in geschriften van de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. De donkere bessen bevatten een diversiteit aan bioactieve stoffen waaronder iridoïde glycosiden, flavonoïden en etherische olie, die samen (in synergie) verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten van monnikspeper.

Monnikspeper heeft een harmoniserende en regulerende invloed op het (psycho)neuro- endocriene systeem. Wetenschappers hebben vastgesteld dat monnikspeper de cholinerge, dopaminerge, GABA-erge en opioïde neurotransmissie beïnvloedt, het stress-systeem (hypothalamushypofyse- bijnier-as) reguleert, (latente) hyperprolactinemie remt, de eisprong stimuleert, gunstig is voor de melatoninesynthese en de progesteronsynthese verhoogt. Tevens heeft monnikspeper antioxidatieve, ontstekings-remmende en pijnstillende eigenschappen.

Toepassingen monnikspeper
De primaire en tevens wetenschappelijk best onderbouwde toepassing van monnikspeper(besextract) is PMS/PMDD. Daarnaast wordt monnikspeper ingezet bij menstruatiestoornissen (waaronder een onregelmatige, korte of lange cyclus, het uitblijven van menstrueel bloedverlies of overmatig bloedverlies), verminderde vruchtbaarheid (geassocieerd met een relatief progesterontekort en hyperprolactinemie), (hormonale) acne, (atypische) menopauzale klachten, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), vleesboom, endometriose, ter verbetering van de hormonale balans na het stoppen met de anticonceptiepil en bij menstruatiepijn. Monnikspeper is net zo effectief bij menstruatiepijn (primaire dysmenorroe) als de anticonceptiepil en mefenaminezuur (een nietsteroïde anti-inflammatoir geneesmiddel [NSAID] dat niet in Nederland verkrijgbaar is). Overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie door gebruik van een spiraaltje wordt significant tegengegaan door monnikspeper.

Van de vrouwen met PMS/PMDD heeft 52-81% baat bij monnikspeper. Monnikspeper werkt bij PMS/PMDD significant beter dan placebo, magnesium en vitamine B6 en vrijwel even goed als fluoxetine. Monnikspeper verlicht zowel lichamelijke als psychische klachten van PMS/PMDD, waaronder hoofdpijn, cyclische mastalgie, rugpijn, misselijkheid, vochtretentie, constipatie, vermoeidheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, boosheid, angst, stemmingswisselingen en verlies aan interesse in dagelijkse activiteiten. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de ernst van cyclische mastalgie binnen 3 maanden kan afnemen met 45 tot 85% door het gebruik van monnikspeper(extract), mede door het tegengaan van (stressgerelateerde) hyperprolactinemie via agonisme van dopamine- 2-receptoren in de hypofyse. Monnikspeper is even effectief als bromocriptine (een dopamine-2-receptoragonist) bij cyclische mastalgie, is bovendien goedkoper en heeft een beter veiligheidsprofiel. Een pilotstudie suggereert dat vrouwen met migraine en PMS/PMDD ook minder last hebben van migraine-aanvallen.

De resultaten van klinische studies met monnikspeper bij PMS/PMDD en andere indicaties zijn eigenlijk moeilijk te vergelijken omdat gebruik is gemaakt van verschillende extracten in verschillende doseringen, terwijl in sommige studies monnikspeper gedurende de hele cyclus is ingenomen en in andere studies alleen in de luteale fase. Meer klinische studies van hoge kwaliteit zijn nodig. De voorgeschreven doses monnikspeper(extract) variëren sterk, bijvoorbeeld 500-2000 mg/ dag (gedroogde bessen), 200-400 mg/dag (extract gestandaardiseerd op 0,5% agnuside en 0,6% aucubine), 20 mg/dag, 4,0 mg/dag of driemaal daags 40 druppels moedertinctuur. Het advies is om monnikspeper de hele cyclus te gebruiken gedurende ten minste 3 menstruatiecycli. Vaak duurt het 4 tot 6 maanden voordat klachtenverlichting optreedt. Bij een verminderde vruchtbaarheid of amenorroe kan een behandeling van 7 tot 18 maanden nodig zijn. Monnikspeper(besextract) is een veilig fytotherapeuticum, ook bij langdurig gebruik, en heeft geen significante bijwerkingen.

In 2016 hebben Zwitserse gynaecologen, endocrinologen, psychiaters, psychologen en fytotherapeuten een interdisciplinair behandelprotocol opgesteld voor de behandeling van PMS/PMDD bij zowel jonge vrouwen als vrouwen die de menopauze dicht naderen. In dit protocol is monnikspeper(besextract) opgenomen als eerstelijnsbehandeling van ongecompliceerde PMS/PMDD, naast calcium en cognitieve gedragstherapie.

informatiebron : orthokennis