Email Newsletter

>Het mineraal jodium is essentieel voor de synthese van schildklierhormonen, die diverse belangrijke fysiologische processen in het lichaam reguleren.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Jodium in brood

Een jodiumtekort leidt tot vertraagde groei en ontwikkeling, hypothyroïdie, struma en myxoedeem. Jodium is waarschijnlijk ook belangrijk voor de gezondheid en functie van onder meer slijmvliezen van mond en maag, huid, borstweefsel, speekselklieren en thymus. Jodium heeft een sterke antimicrobiële werking en wordt voor wond- en waterontsmetting gebruikt.

Bronnen
Vis, schaal- en schelpdieren, zeewier en (zee)algen (zoals kelp), zeezout, gejodeerd brood, gejodeerde ontbijtgranen.

Tekenen van een mogelijk tekort
Symptomen van verminderde schildklierwerking en hypothyroïdie/myxoedeem (vermoeidheid, koude-intolerantie, daling stofwisseling, gewichtstoename, moeite met denken, traagheid, opgeblazen gezicht, droge haren, haaruitval, trage hartslag, depressie, oedeem, krakende stem, vergrote schildklier), verstoorde groei en ontwikkeling, cretinisme. Een jodiumtekort is geassocieerd met een grotere kans op schildklierkanker.

Het jodiumgehalte in urine is normaliter 100-200 μg/L; bij zwangere vrouwen dient het jodiumgehalte in urine 150-250 μg/L te zijn. Bij een mild jodiumtekort is het jodiumgehalte in urine 50-100 μg/L (of <150 μg/L tijdens zwangerschap); bij een ernstiger jodiumtekort is het jodiumgehalte in urine <50 μg/L.

Indicaties

  • Lage jodiuminname met de voeding, jodiumtekort (vegetarisme, weinig vis, zeevoedsel, gejodeerd brood of zout eten)
  • Hypothyroïdie/myxoedeem (door een te lage jodiuminname)
  • Fibrocysteuze mastopathie (goedaardige knobbels of cysten in borstweefsel)
  • Kernramp

Contra-indicaties
Hyperthyroïdie, ziekte van Hashimoto
Overgevoeligheid voor jodium

Gebruiksadviezen
Algemeen: de totale dagelijkse inname van jodium uit voeding en voedingssupplementen dient tussen de het aanbevolen minimum en maximum te liggen.

Leeftijd mcg/dag

1-10 jaar 90

11-14 jaar 120

15-17 jaar 130

≥18 jaar 150

zwangerschap 200

borstvoeding 200

(bron: European Food Safety Authority, 2014)

Interactie
Verschillende rauwe voedingsmiddelen (koolsoorten, spruiten, koolrabi, mais, limabonen, pinda’s, walnoten, zoete aardappelen, cassave, lijnzaad, soja) verhogen de jodiumbehoefte. Deze zijn rijk aan zogenaamde goitrogenen, plantstoffen die de opname van jodium en de vorming van schildklierhormonen belemmeren. Verhitting deactiveert de werking van de goitrogenen.
Halogenen broom en fluor gaan in het lichaam een competitie aan met jodium; een hogere dosering jodium is nodig om deze toxische verbindingen kwijt te raken de jodiumstatus te normaliseren. Broom zit in haarproducten, vlamvertragers (behang, vloerbedekking, matrassen), bestrijdingsmiddelen en medicijnen (Bisolvon). Fluor wordt gebruikt in tandheelkunde en tandpasta, maar zit ook in medicijnen waaronder het antidepressivum Prozac.
Roken verlaagt de jodiumopname omdat sigaretten thiocyanaten bevatten (vergelijkbaar met goitrogenen). Extra jodium kan gewenst zijn.
Een tekort aan vitamine A, selenium, zink, ijzer en vanadium kan hypothyroïdie veroorzaken en de effecten van een jodiumtekort versterken.
Het medicijn amiodaron heeft een hoog jodiumgehalte. Neem geen extra jodium in. Controleer of een medicijn jodium bevat; als dit het geval is extra jodium mijden.
Een veel voorkomende kleurstof in voeding, erythrosine, bevat veel jodium. Een groot deel daarvan is niet biologisch beschikbaar en wordt uitgescheiden via de urine, waardoor het jodiumgehalte in urineanalyses wordt beïnvloed.

Veiligheid
Een te hoge jodiuminname kan hyperthyroïdie, maar ook struma, hypothyroïdie en de ziekte van Hashimoto veroorzaken en dient vermeden te worden.

informatiebron: orthokennis